Stel je eens voor

Je ligt op bed. Je bent ziek.
Het bed staat niet op je eigen kamer vol van hele vertrouwde geuren en spulletjes om je heen. Nee, dit bed – jouw bed - staat in een ziekenhuis. Alle mensen die gedurende de dag om je heen zijn kijken zo serieus. Ze checken van alles en je hebt niet je eigen kleren aan.

Ze vragen hoe het met je gaat, maar toch. Je bent ziek, een patiënt. Soms maak je je zorgen. Of als je dat zelf niet doet dan zie je mamma of pappa bezorgd naar je kijken. Daar maak je je dan wel een beetje druk om. Het is allemaal best spannend, dat voel je aan alles.

Soms vergeet je wie je ook al weer bent. Je vriendjes en vriendinnetje mis je ook.
Je gaat niet naar school, zit niet op sport. Dat kan nu even niet.

Maar wacht eens even, wat zie je daar nou ? Was dat een clown? Een rode neus?
Voorzichtig wordt de neus een gezicht, een lijf, een geheel. Ja, het is een clown!
Dat ziet er leuk uit. Zo vrolijk. Had je het toch echt goed gezien.

Een clown, wat leuk. Geen witte jas of gekke apparaten. Nee, een clown. In felgekleurde kleren. Ze heeft een grote lach op haar gezicht. Ze kijkt je aan en het lijkt alsof ze jou in één klap begrijpt. Begrijpt wat je voelt, in wat voor lastige toestand je zit en wie je bent. Contact!

Van binnen voel je een lachje opkomen. Een giecheltje. Voorzichtig ga je rechtop zitten in je bed. Waar komt die kracht toch opeens vandaag, vraag je je af. Je voelde je net nog zo moe. Dat giecheltje van binnen wordt opeens een harde lach, je kunt het niet meer tegenhouden. Die clown is ook zo grappig. Je lacht hardop en naast je hoor je ook de anderen lachen. Je lach wordt een schaterlach, je schudt van plezier. Voor even vergeet je dat je ziek bent en ga je op in dit magische moment. Het lijkt wel een soort van toveren.

Wat leuk was dat zeg. Je bent helemaal opgefleurd en wacht met een grote glimlach op papa of mama, want jij ….. jij hebt iets héél leuks te vertellen vandaag.

De kracht van contact 

Ieder jaar steun ik één of meerdere goede doelen. Bijdragen aan waardevolle initiatieven vind ik belangrijk.  

De kracht van Cliniclowns

Cliniclowns is een van die geweldige goede doelen die daar goed in zijn. Als je bovenstaand verhaal leest dan snap je dat direct. Zij toveren een lach op ieders gezicht. Daarom steun ik Cliniclowns in 2024. Misschien ken je ze wel; de rode neuzen die op pad gaan om plezier te brengen daar waar kinderen het moeilijk hebben. Vooral deze kinderen hebben de lach zo nodig.

De kracht van de lach

Voor sommige kinderen is het niet alle dagen pret en plezier. Kinderen bijvoorbeeld die ziek of verzwakt zijn. Zij hebben het extra moeilijk en daarom vind ik het belangrijk om Cliniclowns te steunen. Juist omdat zij zich inzetten om zieke kinderen hun zorgen voor even te laten vergeten. Wat spanning weg te nemen. Omdat hen dat helpt. Helpt in het beter worden of helpt in omgaan met het ziek zijn. En vooral omdat ze zich voor even gewoon kind voelen. In plaats van patiënt of ziek.

Het effect

De kracht van de lach en het echte contact doet wonderen. Cliniclowns is daar het levendige voorbeeld van. Zij maken contact daar waar het kan en zien het kind in hen. Dat is zo nodig. En helpend voor het kind. De clowns improviseren en spelen zodat kinderen zich gezien, gehoord en begrepen voelen. Dat brengt echt contact met het kind achter de patiënt. De lach haalt positieve kracht in kinderen naar boven en maakt hen emotioneel sterker. Dat geeft een wereld van verschil in een ruimte waar kinderen eigenlijk niet horen te zijn.
 
© Petra Steffens, van Petra tekst&taal