Onze favoriet in het water: de DOLFIJN. Wie een dolfijn ontmoet, glimlacht als vanzelf terug

 

Onze favoriet in het water: de DOLFIJN.

Wie een dolfijn ontmoet, glimlacht als vanzelf terug 


Onze favoriet in het water: de DOLFIJN.

Wie een dolfijn ontmoet, glimlacht als vanzelf terug

Dolfijnen hebben onze harten gestolen vanwege die altijd aanwezige glimlach. Blij makend en vertederend. Als je naar ze kijkt glimlach je als vanzelf terug. Dat komt vooral door die grappige plooi onder de mond en die geinige puntneus van ze. Natuurlijk is die ‘puntneus’ geen echte neus maar voor het gemak noemen we dat zo. De neus van dolfijnen is eigenlijk het gat op hun hoofd. Wist je dat? Daarom komt een dolfijn regelmatig boven water; om te ademen door dit gat. Zie je het water er al uit spatten?

Een lesje dolfijnenkennis 

Wild, speels en nieuwsgierig 

Dolfijnen leven in het wild, in het ondiepe deel van de zee. Ze horen bij de walvissenfamilie. In de zee voelen ze zich vrij. Ze zijn gewend aan lekker veel ruimte. Kilometers zwemmen ze per dag. Speels en nieuwsgierig zijn belangrijke eigenschappen van dolfijnen. Spelen is fijn, spelen is leren. Nieuwsgierig zijn is ook leren. En daarom houden wij zo van dolfijnen. Wie nieuwsgierig is leert telkens weer iets nieuws. 

Een verhaaltje over de Dolfijn geschreven door Petra Steffens met een illustratie van Marthe van der Linden

Praten door geluiden te maken 

Dolfijnen communiceren door geluiden te maken; klikgeluiden. Dat doen ze onder andere om hun prooi te vinden. De geluiden onder water kaatsen terug van de vis – hun prooi - naar de dolfijn en zo luisteren ze waar de vis is. Dat noemen ze sonar. Slim hè, van die dolfijnen. Weten ze gelijk welke kant ze op moeten zwemmen. Dat is nog eens handig. 

Dolfijnen in zee geven een magische sfeer 

Een ontmoeting met een dolfijn is zo’n bijzondere ervaring dat men zegt dat het een helende werking heeft. Het zouden de geluidsgolven kunnen zijn die ons mensen zo goed doet. Bewezen is dit niet, wel mooi om in te geloven. In kinderfilms komen ook regelmatig dolfijnen voor. Heb jij daar al eens naar gekeken? 

Sociale dieren 

De meeste mensen vinden dolfijnen leuk. En kinderen helemaal. Andersom zijn dolfijnen ook best gek op mensen. Vaak zwemmen ze mee met een bootje op zee, en laten ze hun zwem en springkunstjes zien. Hun bewegingen hebben zelfs een magische invloed op ons. Lekker rondzwemmen, af en toe boven water duikelen en buitelen en dan gaan ze weer verder. Zo leven dolfijnen op zee. 

Er gaan verhalen rond over dolfijnen die zich rondom mensen verzamelen in het water om ze te beschermen tegen bijvoorbeeld haaien. Of misschien ken je het verhaal van die dolfijn die een jongen op zijn rug nam die te ver in zee was gegaan. Op zijn rug nam de dolfijn deze jongen mee terug naar het land. Dolfijnen zorgen ook voor elkaar als één van de leden van de groep ziek is. Dat is ook een hele mooie gedachte waar wij graag in geloven. 

Mooie verhalen die aangeven dat dolfijnen sociale dieren zijn. Dat maakt ons blij. 


Afbeelding van een dolfijn, horend bij een verhaal over de dolfijn geschreven door Petra Steffens

© Petra Steffens van Petra tekst&taal